Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Befejezte székelyföldi körútját a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács

2013. december 11.

A két hónap alatt összesen nyolc székelyföldi városban szervezett kerekasztal megbeszéléseken közel százötven személy vett részt, zömében pedagógusok, de civil szervezeti képviselők, vállalkozók és közintézményi vezetők is érdeklődtek a tehetséggondozás iránt.

A körút eredményeképpen az áprilisban, háromszéki kezdeményezésből alakult tanács bázisa földrajzi értelemben is megerősödött. Jelenleg 27 tagot számlál, székelyföldi iskolák, líceumok, óvodák, egyetem, egyesületek és alapítványok képviseltetik magukat a szervezett tehetséggondozás kialakítását megvalósítani hivatott szakmai testületben. Ugyancsak a körút eredményeképpen stratégiai partnerségek körvonalazódnak: a tanfelügyelőségek, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége lényeges szakmai segítséget jelent a tehetségpont-hálózat kialakításában a Székelyföldön.
 
A szervezett tehetséggondozás megerősíti az oktatást a magyar tannyelvű iskolákban, többlet lehetőségekhez juttatja a tehetséges gyermekeket és fiatalokat, és biztosítja a tehetségek, valamint mentoraik társadalmi elismerését. A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács a Kolozsvár központú Erdélyi Tehetségsegítő Tanáccsal közösen képviseli a szervezett tehetséggondozást Erdélyben. Összesen öt regionális tehetségtanács szerepel a magyarországi tehetségprogram nyilvántartásában. A tanácsok szakmai és anyagi támogatást nyújtanak, elsősorban tehetségpontoknak, tehetséggondozói tevékenységek működtetésére és fejlesztésére.
 
A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács elkezdte tevékenységét. Nemsokára elkészül a tanács honlapja, irodát tervez működtetni jövő év elejétől, hogy a hálózatépítő munkát napi rendszerességgel tudja biztosítani. A jövő évi tervek között szerepel: 100 új tehetségpont regisztrálása Székelyföldön, 50 szakember képzése tehetséggondozásban, 800 tehetséges gyermek és fiatal bevonása tehetséggondozói programokba, Székelyföldi Tehetségnap megszervezése júniusban. Alakulóban vannak a szakmai testületek, amelyek tehetségterületenként dolgozzák ki a fejlesztési terveket.
 
SzTT hírszolgálat