Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A fotópályázat nyertes alkotásai

2014. április 15.

Az Országos Tehetségnap 2014 keretében kiállítást rendeztünk, és ajándékcsomaggal díjaztuk a nyertes Tehetségpontok fényképeit.

A fotókon a Tehetséghidak Program keretében elnyert eszközök használatának bemutatása és a szintén itt nyert külföldi utazási lehetőségek dokumentálása volt a feladat.

A Tehetséghidak Program eszközbeszerzési pályázatán több száz intézmény nyert hangszereket, sporteszközöket, fejlesztőjátékokat, valamint oktatási és tudományos segédanyagokat. A Határtalan lehetőség pályázat keretében több mint 100 tehetséges diák utazhat Európa és a világ 19 országába.

A pályázatra összesen 23 Tehetségpont pályázott 117 fényképpel, 5 kategóriában: Tehetségek határok nélkül, Zenész tehetségek, Játékos tehetségfejlesztés, Sporttehetségek, Tudományos tehetségek.

Nyertesek 4 kategóriában születtek, melyek az ünnepélyes megnyitón voltak megtekinthetők. Zenésztehetségek kategóriában Hévízi Judit (Tóth Aladár Zeneiskola), Bene Zsolt (Vadárvácska Óvoda), Major Anna (Csányi Alapítvány a Gyermekekért Jászberény Közösségi Háza), Játékos tehetségfejlesztés kategóriában Bene Tamás (Vadárvácska Óvoda), Kormos Anna (Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola), Faragó Bálint (Vasvár Úti Általános Iskola), Tehetségek határok nélkül kategórában Herczeg Mónika Ivett (Zöld Kakas Líceum) és Jerez Enikő (Zöld Kakas Líceum), végül Tudományos tehetségek kategóriában Puklics Flóra (Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda) és Paluch Adrián (Avasi Gimnázium) képei nyertek.


Kattintson a képre!

 

Részletes képleírások

ZENÉSZTEHETSÉG KATEGÓRIA

Játék a világ
2013. május 3-5. Szlovákia/Dolny Kubín – Dolny Kubínban rendezték meg a "Talents for Europe" nemzetközi vonós hangszeres versenyt. Hévízi Virág és Schwartz Zoltán a Tóth Aladár Zeneiskola növendékeként indultak a versenyen, mindketten nagy sikerrel. Hévízi Virág III. díjat, Schwartz Zoltán II. díjat kapott. 
Hévizi Virág és Schwartz Zoltán

Fotó: Hévizi Virág anyukája / Tóth Aladár Zeneiskola

Békében a világgal
2013. május 3-5. Szlovákia/Dolny Kubín – Dolny Kubínban rendezték meg a "Talents for Europe" nemzetközi vonós hangszeres versenyt. Hévízi Virág a Tóth Aladár Zeneiskola akkreditált kiváló tehetségpont növendékeként indult a versenyen, ahol III. díjat kapott. Az utazás varázslata, a táj szépsége segítette a versenyre való ráhangolódást, a zene szépségének, gazdagságának felfedezését és megmutatását.
Hévízi Virág

Fotó: Hévizi Virág anyukája / Tóth Aladár Zeneiskola

Andrea és a zene
A Csányi Alapítvány Jászsági Közösségi Háza pályázott a 18 éves jászárokszállási Kalla Andrea zenei tehetségének támogatására, egy klasszikus gitárt Ortega M1CS típust kapott. Kálla Andrea továbbtanulásához feltétlen szükség volt egy jó minőségű gitárra. Kimondhatatlanul örült Andrea neki.

Fotó: Major Anna / Csányi Alapítvány a Gyermekekért Jászberény Közösségi Háza

Metallofon trio
A "Daloló fecskék" Vadárvácska Óvoda tehetségműhelyében metallofonon játszó fiúk. A színes metallofon, jó előkészítője a későbbi ritmus és dallamjátszó hangszerjátéknak. Óvodában is jól alkalmazható. Balogh Imre, Szlankó Bence, Birgés Patrik 6 éves óvodások. A "Daloló fecskék" tehetségműhely foglalkozásán.

Fotó: Bene Tamás / Vadárvácska Óvoda Tehetségpont

A dob varázsa
A Bongos dob ritmusjátszó hangszer. Megszólaltatásához minkét kéz együtt használata szükséges. A ritmusérzék fejlesztésének kiváló eszköze. A két hordó nagysága különböző, így a hangjuk is más. Egy ütéssel kétféle hangzás szólaltatható meg. A varázsa lehet, hogy ebben van?
Varga Máté 6 éves óvodás. A "Daloló fecskék" tehetségműhely foglalkozásán.

Fotó: Bene Tamás / Vadárvácska Óvoda Tehetségpont

Ezek vagyunk mi A "Daloló fecskék"
A zenei eszközök Bongos, sámándob, csörgődob, csilingelő, rumba tök, esőcsináló, kókuszdió ritmusérzék fejlesztését segítő hangszerek. Gere Lajosné óvodapedagógus, álló sor Szlankó Bence, Balogh Imre, Horváth Tímea, Birgés Patrik, Varga Máté üllő sor Molnár Mónika, Demcsák Roland, Kindricz Máté 6 éves óvodások. A "Daloló fecskék" tehetségműhely foglalkozásán.

Fotó: Bene Tamás / Vadárvácska Óvoda Tehetségpont

JÁTÉKOS TEHETSÉGFEJLESZTÉS KATEGÓRIA

Fókavadászat
Merülő fókák – vízhez szoktató és merülési játékok, gyakorlatok segédeszköze. Az eszköz használata a tiszaföldvári strand uszodájában, a "Hozd el a kupát" tehetségműhelyünk foglakozásán. A tehetségműhely "úszás próbatételén" bemutatott merülő gyakorlata. Kovács Krisztián 6 éves "Hozd el a kupát" tehetségműhelyben résztvevő gyermek.

Fotó: Bene Tamás / Vadárvácska Óvoda Tehetségpont

Együtt a labdán
Gimnasztikai nagylabda – a labda használata segíti az izmok összjátékát, a mozgáskoordináció, egyensúlyérzék fejlesztését. Színesíti a gimnasztikai gyakorlatokat. "Hozd el a kupát" tehetségműhely fogalakozása a Vadárvácska Óvoda tornatermében.
Kindricz Máté, Pálinkás Szabolcs 6 éves gyermekek a "Hozd el a kupát" mozgásfejlesztő tehetségműhely foglakozásán.

Fotó: Bene Tamás / Vadárvácska Óvoda Tehetségpont

Kézilabdás palánták dinnyecsatája
Szivacs kézilabda – a gyermekek első versenyélményt nyújtó labdája, labdajátéka."Hozd el a kupát" tehetségműhely fogalakozása a Vadárvácska Óvoda tornatermében.
Kindricz Máté, Pálinkás Szabolcs, Barta Sándor, Kávási Gergő 6 éves gyermekek a "Hozd el a kupát" mozgásfejlesztő tehetségműhely foglakozásán.

Fotó: Bene Tamás / Vadárvácska Óvoda Tehetségpont

Kreatív építés
A pályázaton nyert Zometool eszközzel klubdélutánon játszottunk.
Rási Boglárka

Fotó: Faragó Bálint / Vasvár Úti Általános Iskola

Buborékfújás
Klubdélutánon Zometool eszközökkel játszottunk.
Berki Friderika

Fotó: Faragó Bálint / Vasvár Úti Általános Iskola

Egy tölcsér gyerek
Az iskola udvarán a gyerekek felváltva ültek bele a tölcsérbe, és próbáltak vele egyensúlyozni. A gyerekeknek nehéz volt hozzászokni a bizonytalan egyensúlyi helyzethez, de miután belejöttek, lágy, nyugtató ringatózásra emlékeztette őket a játék használata.
László Lilla, Németh Réka

Fotó: Kormos Anna /  Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Le ne essünk!
A gyerekek a színes kavicsokon lépkednek. Nagyon kellett koncentrálni a gyerekeknek, hogy le ne essenek a színes műanyagból készült "kavicsokról". Kiválóan fejleszti ez a játék a mozgáskoordinációt, nem utolsó sorban pedig szuper jó móka!
A Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4. osztályos tanulói Bátky Nóra, László Lilla, Németh Réka

Fotó: Kormos Anna / Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Ez melyik korong?
A gyerekek a kezükkel és a lábukkal próbálják kitapogatni a korongok felületét. Első ránézésre egyszerűbbnek tűnt a feladat, de menet közben rájöttek arra, hogy leginkább csak a szemüket és fülüket használják a tájékozódásra.
A Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4. osztályos tanulói Bátky Nóra, László Lilla, Kovács Tímea, Németh Réka

Fotó: Kormos Anna / Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

TEHETSÉG HATÁROK NÉLKÜL KATEGÓRIA

Jojóbajnok
Az eszközbeszerzésen nyert König márkájú, 70 Wattos softbox lámpaszett. Linzenbold Ákos Országos Magyar Jojó bajnok, EB Jojó Bajnokság 7.helyezett.

Fotó: Herczeg Mónika Ivett / Zöld Kakas Líceum

Fotós és új softbox lámpaszett
Az eszközbeszerző pályázaton nyert König típusú 70Wattos softbox lámpaszett.
Jerez Enikő

Fotó: Herczeg Mónika Ivett / Zöld Kakas Líceum

Pósa András filmes, fotós tehetség.
Főbb díjai CinemArt Filmfesztivál - Éltető Víz Filmszemle Nagydíja 2013. 2012. az év videó újságírója (felsőoktatás) 1.díj 2012.Országos Középiskolai Filmszemle 2.díj
Zöld Kakas Líceum
Pósa András
Fotó: Jerez Enikő

TUDOMÁNYOS TEHETSÉGEK

Lazítani
Csontváz lazító programon

Fotó: Paluch Adrián / Avasi Gimnázium

"Mekkora pók!"
A fotón a bogárnézőkét használja egy negyedikes tanuló. Légler Mercédesz

Fotó: Puklics Flóra