Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Közel 25000 résztvevő "A tehetség hónapja" rendezvényein

2014. április 28.

Tehetséges fiatalokra és a tehetségek támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet „A tehetség hónapja” rendezvénysorozat, mely 2014. április 25-én a győri Kísérletbazár című mini science picnic-kel, az egri rajzos street art akcióval, a solti tehetségnappal és a tatabányai szülői klubbal zárult.

Az ötletgazda Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) hagyományteremtő célú kezdeményezéséhez egy hónap alatt országszerte több mint 150 programmal csatlakoztak a Tehetségpontok, a megvalósítást a Tehetséghidak Program uniós forrásból támogatta.

A Bartók Béla születésnapján kezdődött, egy hónapos rendezvénysorozatot alkotónapok, tehetségkutató versenyek, villámcsődületek, szülői klubok és térségi tehetségnapok sora színesítette. A hónap kiemelkedő eseményei voltak a térségi tehetségnapok, amelyek egy-egy régió kiemelkedő tehetségeinek nyújtottak bemutatkozási lehetőséget a széles közönség előtt. Klubrendezvényeken vendégeskedtek volt iskolájukban külföldi ösztöndíjat nyert diákok, aki beszámoltak tapasztalatairól diáktársaiknak, máshol a diákmentori tevékenység jó gyakorlatait osztották meg, vagy alkotónapokon mutattak be képzőművészeti, kézműves, drámajáték, zenei és tánc műhelyeket. A szülők számára is előadásokat, klubesteket tartottak, ahol a tehetséges diákok fejlesztési lehetőségeit vitatták meg. A street art akciókban a szervezők a művészet eszközeivel mutatták be a régiók tehetséges fiataljainak tevékenységét.


A tehetség hónapja során a legtöbb rendezvényt Budapesten kívül Debrecenben és Győrben tartották. Az ország valamennyi megyéjében számos más településen is rendeztek programokat kulturális és művészeti központokban, gimnáziumokban, szakiskolákban, bevásárló központokban vagy éppen a főtéren. A művészeti akciók, bemutatók keretében tehetségsegítő szakemberek, pszichológusok, szülők és pedagógusok dolgoztak együtt a gyerekekkel, hogy a színpadon szórakoztató produkciók szülessenek, a termekben hasznos információkat osszanak meg az érdeklődőkkel.

 


A programsorozattal a szervezők igyekeztek a nagyközönség számára is átélhetővé tenni, hogy Magyarország legfőbb nemzeti kincsét a tehetséges gyerekekben rejlő lehetőségek jelentik, ezért a rájuk szánt energia és figyelem, valamint a tehetségügy hazai és uniós támogatása is befektetés az ország jövőjébe. A tehetség hónapja népszerűségét mutatja, hogy a kifejezésre keresve a Google több mint 7000 találatot ad, az első visszajelzések alapján a programoknak kb. 23 ezer résztvevője volt országszerte.

 


A MATEHETSZ azt tervezi, hogy 2015. március 25-én, a Tehetség napján ismét meghirdeti A tehetség hónapja országos rendezvénysorozatát, amennyiben ezt a rendelkezésre álló források lehetővé teszik.