Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tehetségpályázatok a tankerületek együttműködésével

2013. március 21.

Az ország több nagyvárosában szervez tehetséggondozással kapcsolatos tájékoztató fórumokat a MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) tankerületi igazgatói és munkatársai számára.

A MATEHETSZ fontosnak tartja az új köznevelési struktúra tisztségviselőinek tájékoztatását ahhoz, hogy a tehetséggondozó programok sikeresen megvalósuljanak a közoktatásban. Ennek érdekében a Nemzeti Tehetség Program európai uniós és hazai forrásainak felhasználását érintő tájékoztató fórumokra hívják a KLIK tankerületi igazgatóit és munkatársait.

Az első fórumot a debreceni Szent József Gimnáziumban tartották, ahol Bajor Péter, a MATEHETSZ elnöke és Dr. Polonkai Mária, a Nemzeti Tehetség Program szakmai tanácsának vezetője tájékoztatott a tehetséggondozással kapcsolatos várható feladatokról.

Bajor Péter elmondta, hogy a Nemzeti Tehetség Program megvalósítása során 2013-2014-ben a Nemzeti Tehetség Alap forrásaiból (www.ofi.hu/nemzeti-tehetseg-program), valamint az Európai Unió támogatásával (TÁMOP 3.4.5 Tehetséghidak Program, www.tehetseghidak.hu) összesen több mint négymilliárd forint támogatási forráshoz juthatnak a közoktatásban és a civil szektorban működő tehetségsegítő programok. A szervezet célja, hogy az összeg nagy részét a gyerekekhez juttassa el, melyhez kérte a KLIK munkatársainak támogatását.

A MATEHETSZ elnöke bemutatta a szervezet gondozásában megvalósuló Tehetséghidak Program elemeit, melyek fontos tehetségfejlesztő lehetőségeket kínálnak a tehetséges fiatalok számára, együttműködve a velük foglalkozó pedagógusokkal, pszichológusokkal és a szülőkkel.

Dr. Polonkai Mária a Nemzeti Tehetség Alap által biztosított hazai pályázatokat ismertette és bemutatta az Arany János Tehetséggondozó Programot.

A tájékoztató előadásokat követően a résztvevők megosztották egymással tapasztalataikat és rávilágítottak a pályázati források tankerületi kezelésének problémáira és nyitott kérdéseire. Ilyen kérdésként merült fel az Arany János Tehetsséggondozó Programban részt vevő iskolák és intézmények extra költségvetési támogatásának célbajuttatása és a meglévő vagyontárgyak használata, valamint a kialakult versenyek és rendezvények finanszírozása.

A tájékoztató fórumon elhangzott, hogy a Nemzeti Tehetség Alap pályázati támogatásainak tankerületi befogadása még nem megoldott. Az előadók hangsúlyozták, hogy az európai uniós Tehetséghidak program keretében megvalósuló iskolai fejlesztő programokról tájékoztatni kell a tankerületeket. A MATEHETSZ és az iskolák közötti együttműködési megállapodásokat a tankerületi igazgatónak kell ellenjegyezni, a pedagógusokkal kötött megbízási szerződéseket pedig az iskola igazgatójának kell jóváhagyni (láttamozni).

A tájékoztató fórumokat a MATEHETSZ szervezi, a Tehetséghidak Program kiemelt projekt pályázati forrásainak felhasználásával.

A tájékoztató fórumok sajtónyilvánosak.