Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Az ifjú informatikus-dámajátékos: Egri Krisztina Tímea

2013. december 8.

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink pályázatával minden évben igyekszik több, valamilyen területen kimagasló teljesítményt nyújtó fiatalt anyagilag támogatni tehetsége kibontakoztatása érdekében. Idén a „Felfedezettek” egyike Egri Krisztina Tímea, a kállósemjéni Kállay Miklós Általános Iskola tanulója lett. 

Krisztina a Kozma László Országos Informatika Tanulmányi Versenyen háromszor indult már, és egy alkalommal első helyezett lett. Dámajáték-versenyeken kiváló eredményekkel vett részt, tavaly az Országos dámaversenyen második helyezést ért el. Dámajátékban olyan sikeres, hogy idén kijutott a Hollandiában fiataloknak megrendezett világbajnokságra is.
 
 Kevéssé ismert, hogy a népszerű dámajátékot versenyszerűen is lehet űzni. Hogy kerültél ennek közelébe ilyen fiatalon, hiszen még csak 13 éves vagy? Ki hívta fel rá a figyelmedet?
 Legelőször anyukám, Egri Józsefné, aki informatikatanárom és egyúttal osztályfőnököm is az iskolában, egy Mindlab-képzésen tanulta meg a brazil dámát, ami nekem nagyon tetszett. Később szintén anyukám részt vett egy továbbképzésen Hejőkeresztúron, ahol versenyt szerveztek a 100 négyzetes nemzetközi dámában és itt szerettem igazán meg ezt a játékot. (A Mindlab innovatív iskolai módszertan a gondolkodási képességek fejlesztésére stratégiai játékok segítségével  - a szerk.)
 
 A dámajáték hasonló a sakkhoz. Miért nem a sokkal ismertebb sakkot választottad?
 A sakkot apával próbáltam megtanulni, de nem igazán tetszett, mert minden lépést tudott fejből előre és semmi sikerélményem nem volt benne. A dámának nagyon egyszerű a szabálya, hamar megtanulható és nagyon szórakoztató játék. Viszont annyi kombináció és nyitási, ütési lehetőség van benne, hogy soha nincs két egyforma parti. 
 
– Hogyan készülsz egy világbajnokságra? Minden nap gyakorolsz néhány órát? 
 Napi rendszerességgel oldok meg feladványokat és hetente 2-3 partit játszom. A feladványokat könyvekből és online-oldalakról szerzem be. Mindennapra beosztom magamnak, hány feladványt kell teljesítenem.
 
– Ki segít a felkészülésben, van edződ? 
 Sajnos edzőm nincs. Anyukám már nem elég erős partner a számomra. Csak a könyvekre támaszkodhatom, illetve online-partikat szoktam játszani.
 
– A dámajátékon kívül az informatika is érdekel. Az utóbbi években előkelő helyezéseket értél el a Kozma László Országos Informatika Tanulmányi Versenyen,  egy alkalommal az első helyezést is megszerezted.  Segíti a két kedvenc egymást, van valami közös az informatikai gondolkodásban és a dámajátékban?
 Az informatika alapos ismerete sokat segít a dámázásban. Fordítva is igaz, mert a dáma nagyon jól fejleszti a problémamegoldó gondolkodást, így nagyon könnyen tanulom a matematikát és az informatikát. Az informatika segítségével nem csak dámázom, de más logikai képességet fejlesztő játékokat is játszom. És persze segít a kapcsolatot tartani a nemzetközi „ellenfelekkel”, akikkel a versenyek során szoros barátság alakult ki.
 
– Idén a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács egyik Felfedezettje lettél. A program célja, hogy a fiatal tehetségeket anyagilag is segítse tehetsége kibontakoztatásában. Te mire használtad vagy használod fel a pénzösszeget? Úgy is kérdezhetném, informatikára vagy dámajátékra, esetleg mindkettőre? 
 Az elnyert támogatásból laptopot vettünk, aminek segítségével könnyebben tudok mind az informatikaversenyekre, mind pedig a dámaversenyekre készülni. Mivel edzőm nincs, gyakran, ha elakadok egy-egy kód megfejtése során, az ukrán Konstantin Baltazhy segítségét kérjük skype-on. Ez nagy segítséget jelent nekem.
 
– Gondolom, a versenyekre való utazás is sokba kerül. Kapsz valahonnan támogatást? 
 Ha versenyekre utazunk, akkor itthon az iskola visz bennünket csapattársaimmal együtt. Nemzetközi versenyekre eddig két alkalommal jutottam el. Egyszer a Tehetséghidak program támogatásával. A külföldi kinntartózkodást az önkormányzat is támogatta. Sajnos a folyamatos nemzetközi versenyzéshez, amire pedig a továbblépéshez nagy szükség lenne, nincs elég anyagi fedezetünk, sem támogatásunk.
 
– Tudod már, hol folytatod tanulmányaidat?
 Jelenleg teljes erővel készülök a középiskolai felvételire. A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumba készülök angol nyelvet tanulni, haladó szinten. Második idegen nyelvként az oroszt fogom választani, mert tovább szeretném folytatni a dámaversenyzést. Ehhez pedig jó, ha az ember magas szinten beszéli az orosz nyelvet, mivel a legtöbb szakkönyv orosz nyelven érhető el.
 
– A dámaversenyzést tehát folytatod. Mik a legközelebbi terveid? 
– Az idén dáma mesterjelölt lettem, szeretném megszerezni a dáma mesteri címet. Célom, hogy a hazai dáma-diákolimpián megszerezzem ismét a győzelmet. Tavaly sikerült 4 pontot szereznem az Európa bajnokságon, remélem, hogy 2014-ben ezt tovább sikerül gyarapítanom.
 
 Az informatika-versenyezést is folytatod tovább, vagy arra már nem marad elég idő a dámajáték mellett?
  Informatikából elindultam a középiskolásoknak szervezett Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Versenyen, ahol remélem, hogy sikerül a döntőbe jutnom. Tavaly a Fővárosi Középiskolai Informatika Alkalmazói Versenyen egyetlen ponttal csúsztam le a döntőről, remélem, hogy az idén már sikerül bekerülnöm.