Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Bemutatkozik a Tehetséghidak Program

Tehetséghidak Program II. szakasz

Magyarország tehetséges fiataljait köti össze az EU-s támogatással indult Tehetséghidak Program kiemelt projekt. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló második szakasz során továbbra is a köznevelési intézmények diákjai, tehetségfejlesztő programjai, valamint civil szervezetek tehetségsegítő aktivitásai juthatnak forráshoz. Az EMMI által kezdeményezett és a kormány által jóváhagyott 1,2 milliárd forint forrásbevonás felhasználásával a pályázati felhívások 2014 novemberétől jelennek meg. A projekt szakmai és időbeli kiterjesztéséről és a forrásbevonásról aláírt szerződésmódosítás alapján a program megvalósítására 2015. augusztus 31-ig van lehetőség.

A Tehetséghidak Program II. szakasza, mely továbbra is MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) gondozásában valósul meg, 2014 őszétől kínál vonzó lehetőségeket a tehetséges fiatalok számára, együttműködve a velük foglalkozó pedagógusokkal, pszichológusokkal és a szülőkkel. A MATEHETSZ a Tehetséghidak Program 2014-ben sikeresen zárult I. szakaszának tapasztalataira és a Tehetségpontok több mint ezerháromszáz intézményt számláló hálózatára támaszkodva folytatja a program megvalósítását. A felhívások 2014. november 17-étől folyamatosan jelennek meg a www.tehetseg.hu honlapon.

A Tehetséghidak Program II. szakaszának fő célkitűzései:

  • csoportos tehetségsegítő programok módszertani bővítése, tehetséges fiatalok, pedagógusok, szülők és közel-kortárs mentorok bevonása
  • kiemelkedően tehetséges fiatalok számára egyéni személyiségtámogatás és pályaorientációs tanácsadás megszervezése, képzés, versenyzés, tapasztalatszerzés támogatása az Európai Unióban;
  • hátrányos helyzetű illetve sajátos nevelési igényű tehetséges fiatalok számára kidolgozott programok megvalósítása;
  • tehetséges fiatalok és a munkaerőpiac kapcsolatának támogatása mentorprogram segítségével (Tehetség Piactér);
  • pedagógusok, felnőttek, felnőtt ifjak, mentorok tehetséggondozás szempontú képzése;
  • informatikai esélynövelő és hátránykompenzáló lehetőségek kifejlesztése és beépítése a tehetséggondozás folyamataiba
  • kommunikációs offenzíva a magyar társadalom tehetségbarát szemléletmódjának erősítése érdekében

A program megvalósítását a Tehetséghidak Projektiroda munkatársai segítik, Bajor Péter projektmenedzser, a MATEHETSZ ügyvezető elnöke irányításával. A Tehetséghidak Program szakmai vezetője dr. Balogh László, a pszichológia-tudományok kandidátusa, a Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke, a MATEHETSZ elnöke.

A Tehetséghidak Program II. szakasza felhívásainak megjelenésével egy időben hirdetjük meg a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács immár hagyományos „Felfedezettjeink” pályázatát is, a felfedezett ifjú tehetségeket az Országos Tehetségnapon mutatjuk be 2015 márciusában.

Alapadatok - A Tehetséghidak Program adatlapja

Pályázó neve: Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége
Projekt megnevezése: Tehetséghidak Program
Kitörési pont: Közvetett kapcsolat
Pályázat neve: Tehetséghidak Program
Forrás megnevezése: ESZA
Beruházás helye (régió): Közép-Magyarország
Beruházás helye (megye): Budapest
Beruházás helye (helység): Budapest
Megítélt összeg (I. és II. szakasz összesen): 3 156 729 658, - HUF
Támogatás aránya: 100 %
Támogatási döntés dátuma: 2012.09.07.
Szerződés hatályba lépésének dátuma: 2012.10.29.
Projekt rövid összefoglalása: A "Tehetséghidak Program" kiemelt projekt legfőbb célja a kapcsolat megteremtése ("hídképzés") a tehetséggondozás hálózatának eddig elszigetelt elemei között. Ezen cél elérésével a tehetséggondozás újabb fejlesztési lépése valósulhat meg, ezáltal is elősegítve - többek között - a tehetségek közötti eredményes és hatékony együttműködés megteremtését.
Projekt megvalósításának tervezett kezdete: 2012.07.02.
Projekt megvalósítás tervezett befejezése: 2015.08.31.
Projekt tényleges kezdete: 2012.07.02.

 

A Tehetséghidak Program eredményei

Hatástanulmány

Szakmai beszámoló