Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kortárscsoportok szerveződésének ösztönzése (6. alprojekt)

A tehetséges fiatalok tehetségüket sokszor hátrányként és nem adottságként élik meg. A tehetséges fiataloknak együtt kell élniük kivételes adottságaikkal, fejlődniük kell, és el kell viselniük a tehetség kibontakoztatásával járó többletterheket. Ők - gyakran épp tehetségük okán - különböznek társaiktól. Ahhoz, hogy különbözőségüket pozitívan tudják fogadni, a hasonló korú, helyzetű, érdeklődési körű tehetségek társasága is segítséget nyújthat. A tehetség kibontakoztatásának egyik leghatékonyabb eleme a tehetség-kortárscsoportok támogatása. A tehetségeknek mind területileg, mind tehetségszint alapján szükségük van találkozókra, tapasztalatcserére, képességterületenkénti közös fejlesztésre, kölcsönös motivációra, de gyakran erre nincs széleskörű lehetőségük.

A Tehetséghidak Program keretein belül külön figyelmet fordítunk a kortárscsoportokra, ám a szerveződés „intézményes”, központi segítése mellett teret szeretnénk hagyni a különféle önszerveződési formák kialakulásának is.

Első körben az intenzív szünidei programok során találkozó fiatalokat céloztuk meg. A Tehetséghidak program keretében szervezett nyári programokban 1-1,5 órás rövid műhelybeszélgetéssel hívtuk fel a fiatalok figyelmét a közösség erejére, a kölcsönös motiváció fontosságára. 2013 őszén felhívás kiírását tervezzük a kortárscsoportok létrejöttének és működésének ösztönzésére.

Az alprojektekhez kapcsolódó felhívások az online pályázati rendszerben érhetők el: http://oper.tehetseg.hu/