Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Intenzív szünidei tehetségfejlesztő programok (táborok)

A Tehetséghidak Programiroda örömmel tájékoztatja a diákokat, a tehetségpont kapcsolattartókat, a civil szervezetek munkatársait és tehetségbarátait a nyitott és meghívásos intenzív szünidei programokról. 

A táborok rövid leírását az oldal alján olvashatják.

Előreláthatólag az alábbi nyitott tematikus intenzív szünidei tehetségfejlesztő programokra várjuk a tehetséges diákok jelentkezését. 

 
Intenzív szünidei program neve
(a névre kattintva olvasható a felhívás)

 Helyszín  Időpont  Várható
létszám
 Jelentkezési űrlap
(határidő)

 Dráma tábor

 Somogydöröcske  2013. augusztus 5-10.  50 jelentkezési űrlap 
(május 15. 24h)

 Szépirodalom tábor

 Szeged  2013. augusztus 11-16.  40 jelentkezési űrlap
(május 15. 24h) 

 Élettudomány tábor

 Szeged  2013. június 23 - július 5.  30 jelentkezési űrlap
(május 15. 24h) 
Könnyűzenei tábor  Balatonboglár  2013. június 25-30.  60  jelentkezési űrlap
(május 31. 24h)
Komolyzenei tábor  Pomáz  2013. július 9-14.  20 jelentkezési űrlap
(május 15. 24h)
Tánctábor  Nyíregyháza  2013. augusztus 5-10.  100 jelentkezési űrlap
(május 15. 24h)
Sakktábor  Budapest 2013. augusztus 18-24.  40  
Sporttehetség tábor Szilvásvárad 2013. június 29 - július 4.  40  jelentkezési űrlap
(június 10. 24h)
Világzene tábor Tata 2013. július 24-29.  100  jelentkezési űrlap
(május 31. 24h)
 Muzsikál az Erdő
Tehetséggondozó tábor
Szurdokpüspöki  2013. június 29 - július 4.  50  jelentkezési űrlap
(május 15. 24h)
Salgótarján-Fülek faipari tábor Bátonyterenye 2013. június 17-22. 20  meghívásos tábor
Média tábor Budapest 2013. július 29 - augusztus 3. 40  jelentkezési lap
(május 15. 24h)
Építészet és épített környezet tábor Budapest 2013. július 22-27. 40  jelentkezési lap
(május 15. 24h)
Stratégiai gondolkodás táblajátékokkal Bogács 2013. június 24-28. 60  jelentkezési lap
(május 15. 24h)
Mozgás-dráma tábor Gyenesdiás 2013. augusztus 12-17.  50 jelentkezési lap
(május 15. 24h)
Agy-tréning tábor Balatongyörök 2013. június 24-29. 100 jelentkezési lap
(május 15. 24h)
Kreatív természetmegismerő tábor Zánka 2013. július 7-12. 80 jelentkezési lap
(május 15. 24h)

 

Előreláthatólag az alábbi meghívásos tematikus intenzív szünidei tehetségfejlesztő programokra várjuk a kiemelkedően tehetséges diákok jelentkezését.

Matematikai Mulatságok tábora 1 Mátrafüred 2013. augusztus 4-10.  90  
 Matematikai Mulatságok tábora 2 Mátrafüred 2013. augusztus 13-17.  36  
 Kutatódiákok tábora  Káptalanfüred 2013. július 15-20.  70  
 Személyiségfejlesztő tábor  Csattogóvölgy  I. turnus: 2013. augusztus 10-15.
II. turnus: 2013. augusztus 15-20.
 50
 50
jelentkezési űrlap
(május 31. 24h)

 

A táborok rövid leírása

Intenzív szünidei tehetségfejlesztő program neve Rövid leírás, tájékoztatás
Dráma tábor
(nyitott)
A tábor ideje alatt a gyerekek kisebb csoportokban foglalkoznak egy-egy témával. Komplex táborunkat kiállítás és bemutató zárja. A közösségfejlesztés mellett szeretnénk, ha a komplexitás és a vizuális kultúra is megjelenne a foglalkozásokon, ezért egy-egy délutánra képzőművészeti foglalkozásokat szervezünk.
Szépirodalom tábor
(nyitott)
A szépirodalmi tehetségtábor célja az, hogy egy igen intenzív tábori program keretében mind az irodalmi alkotótehetségek (költők, dráma- és prózaíró fiatalok), mind pedig az irodalomtudományban tehetségesek (kritikusok, irodalomelmélet, esztétika, irodalomtörténet iránt érdeklődők) a tehetségüknek megfelelő képzésben részesüljenek jelentős szépírók és irodalomtudósok részvételével, segítségével. A tábor célja egyben az is, hogy a ma középiskolás tehetségek hosszú távra szóló szakmai szociális kapcsolatrendszerének kialakítását elősegítse, valamint hogy a tábor helyszínéül szolgáló település (Szeged) lakóival és irodalmi közéletének főbb szereplőivel is kölcsönösen tartalmas kapcsolatot építhessenek ki a tehetséges fiatalok.
Élettudományi tábor
(nyitott)
Az élettudományi tábort 40, főként 11. évfolyamos, biológia iránt érdeklődő diáknak szervezzük. Célunk, hogy megismertessük őket egy igazi kutató intézet életével, bemutassuk a legújabb kutatási témákat, módszereket. Az előadásokat az SZTE oktatói és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatói tartják. A diákok laboratóriumi gyakorlatokon is részt vesznek. A szabadidő tartalmas eltöltésére szegedi városnézést szervezünk, ellátogatunk az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkba, illetve a Szegedi Vadasparkba, az Egyetemi Fűvészkertbe. A tábor jó lehetőséget ad arra, hogy hasonló érdeklődésű diákok megismerjék egymást, barátságok alakuljanak közöttük, illetve személyes ismeretséget kössenek kutatókkal, oktatókkal.
Könnyűzenei tábor
(nyitott)
Szeretnénk, ha tehetséges középiskolás korú zenészek olyan élményekkel gazdagodnának, amelyek még jobban elősegítik zenei fejlődésüket. Olyan társakkal, tanárokkal, zenészekkel ismerkedhessenek meg, akik zenei pályájukat döntően befolyásolhatják. Az a cél, hogy a középiskolás zenekarok olyan szakmai és emberi hatást gyakoroljanak egymásra, amely még profibbá és egységesebbé teszi őket.
Komolyzenei tábor
(nyitott)
Hangszeres tehetségüket már bizonyított 9-11. osztályosok számára. Az előzetesen egyeztetett zeneművekből a tábor ideje alatt a nyilvános kamarazenei záró hangversenyre készülnek fel, nemzetközi rangú művészek irányításával. A záró hangverseny után a résztvevők és szüleik műhelybeszélgetésen vehetnek részt a mentoráló művészekkel. A zenei foglalkozások mellett szabadidős tevékenységek is helyet kapnak. Pszichológus által vezetett önismereti foglalkozások nyújtanak segítséget az előadóművészeket érintő stresszhelyzetek kezelésében.
Tánctábor
(nyitott)
A tánctábor célja: táncos és koreográfus tehetségek fejlesztése, közös színpadi produktum létrehozása és bemutatása. Fejlesztési területek: táncos technikai képzés, táncos formanyelv elsajátítása, verbális és nonverbális kommunikáció, improvizáció, térszervezés helyzetfelismerés, problémamegoldás, társas együttműködés, empátia, érzelmi intelligencia, önértékelés, énkép.
Sakktábor
(nyitott)
Az egyhetes táborban 40, tíz és tizennyolc év közötti sakkozó fiatalnak  különleges minőségű és jelentős mennyiségű sakk-képzést ad négy nagymester és két nemzetközi mester. Azt reméljük, hogy ez az egy hét komoly előrelépést jelent majd számukra szakmailag, fel tudja gyorsítani sakkozói pályájukat.
Sporttehetség tábor
(nyitott)
A sporttábor célja fiatal élsportolóknak lehetőséget nyújtani olyan szemlélet és gyakorlati tudás elsajátítására, mellyel szélesíthetik a hatékony felkészüléshez és versenyzéshez szükséges ismereteiket. A táborban szakemberektől segítséget kapnak a helyes táplálkozáshoz, a mentális felkészüléshez, a rekreációhoz, és a stressz-kezeléshez. A program tartalmaz kiegészítő sportot, jógát és egyéb olyan életmódként gyakorolható tevékenységeket, melyek kedvező hatással vannak a fizikai és mentális képességek kibontakoztatására. A hét folyamán a tehetségek neves, sikeres élsportolókkal, illetve sportszakemberekkel találkozhatnak és folytathatnak inspiráló beszélgetéseket.
Világzenei tábor
(nyitott)
A kiválasztott fiatal tehetségek közvetlenül a legjobb magyar világzenei előadóktól, egyéniségektől ismerik meg a világzene korlátlan lehetőségeit. A táborozó tehetséges diákok az önálló munkavégzéssel önbizalmat és motivációt szereznek a további munkához. A tábor eredményeképpen létrejövő előadás referenciát és fellépési anyagot biztosít a résztvevőknek.
Muzsikál az Erdő tehetséggondozó tábor
(nyitott)
A tábor célja képzőművészeti és zenei téren tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozása, szakmai fejlesztése nyári táborozás formájában. A tábor programjára jellemző a komplexitás, ahol az adott szakterület fejlesztése mellett kiemelt cél a közösségfejlesztés és a környezettudatos gondolkodás kialakítása.
Matematikai mulatságok tábora 1
(meghívásos)
A tábor legfontosabb oktatási alapelve, hogy megtanítsuk felszabadultan gondolkodni a gyerekeket. Azt próbáljuk elérni, hogy ne képletek, bemagolt módszerek, alkalmazható tételek után kutassanak a fejükben, hanem engedjék szabadjára a fantáziájukat, és bátran próbáljanak ki olyasmit is, amit nem láttak korábban. Az országos matematika versenyeken kiemelkedően szereplő diákok számára a szakmai programok mellett egyéb, matematikától független intellektuális élmények biztosítása a tábor ideje alatt.
Matematikai mulatságok tábora 2
(meghívásos)
A matematikában kiemelkedően tehetséges középiskolások problémamegoldó és absztrakciós készségének fejlesztése, illetve az egyetemi szintű matematika gondolkodásmódjába való bevezetésük feladatmegoldó foglalkozások és előadások segítségével.
Kutatódiákok tábora
(meghívásos)
A Balaton melletti Káptalanfüreden kerül megrendezésre a Kutató Diákok Nyári Tábora. A táborba a TUDOK Döntő, a KutDiák Esszépályázat és Poszterverseny, az Ifjúsági Innovációs Verseny, valamint a Junior Fressh verseny díjazottjai vehetnek részt. A táborban a diákok számos kiemelkedő tudóssal, közéleti személyiséggel, és kiváló sportolókkal találkozhatnak. A táborban a diákok kapcsolatépítését közösségi és kulturális programokkal segítjük.
Személyiségfejlesztő tábor
(meghívásos)
A tábor elsődleges célja a tehetséges gyerekek személyiségének fejlesztése.  A specifikus tehetségfejlesztés mellett a személyiség egészének – az érzelmi, az intellektuális, a művészi, a szociális adottságoknak – fejlesztése áll a középpontban. A tehetséges gyerekeket igényeiknek és érdeklődésüknek megfelelő inspiráló gazdagító programok, élményszintű önismereti és közösségépítő programok, ötletbörzék, kreativitásfejlesztő játékok várják. Pszichológus szakemberektől tanulhatnak technikákat például a sikerek és kudarcok kezelésére, asszertivitásuk fejlesztésére, önbizalom növelésére,  indulatok mérsékelésére és erősségeik kibontakoztatására.
 
„Salgótarján – Fülek faipari tábor” (meghívásos) A szép, kreatív, pontos munka szépségének megismertetése, a természet szépségének bemutatása, jó közösség kialakítása és Nógrád megye történelmi hagyományainak megismerése, megőrzése.
MÉDIA tábor (nyitott) A tábor a média világában meghatározó három szakma – FILM, FOTÓ és DESIGN – műhelytitkaiba enged bepillantást. A diákok professzionális eszközök alkalmazásával készíthetik el első filmjüket, állíthatnak össze fotó-portfóliót, illetve design-tervező programok segítségével adhatnak teret alkotó fantáziájuknak. Módjuk nyílik „befutott” filmes emberekkel találkozni. A tábor olyan meghatározó élményt kíván nyújtani, mely akár a későbbi pályaválasztást is befolyásolhatja.
Mozgás-Dráma tábor (nyitott) A tábor egyik fő, vezető motívuma a mozgás. Módszerünkkel olyan képességeket, készségeket alapozunk meg és fejlesztünk igen magas szintre, melyek nagyon megkönnyíthetik a sikeres iskolavégzést és a sikeres, boldog élet elérésének szempontjából is jelentős lépcsőfoknak számítanak.
Stratégiai gondolkodás táblajátékokkal tábor (nyitott) A tehetségfejlesztő tábor fő célkitűzése a gyerekek értelmi képességének fejlesztése, a szabadidő igényes, tartalmas eltöltése, a társas élet erősítése, a megmérettetés és a versenyzés a logikai gondolkodásfejlesztő táblajátékok alkalmazásán keresztül. A táborban résztvevők megtanulják, hogy a táblajátékok fontosak az intellektuális képességeik fejlesztése mellett olyan viselkedésformák kialakítására, mint amilyen a nyerő- és vesztő helyzetek, a kitartás, az elszántság, célorientáltság, a merészség, a kockázatvállalás és megfontoltság, a határozottság, a felelősségvállalás vagy a szabályok betartása.
Építészet és épített környezet tábor (nyitott) A tábor célja a vizuális művészetek, a társadalom és a saját környezetük iránt érdeklődő fiatalok esztétikai érzékének fejlesztése, a szó eredeti görög jelentésében (meglátás, észlelés, érzékelés). A helyszínbejárások és meghívott szakemberek által ismereteik bővítése. A beszélgetések, műhelymunkák során önbizalom és önálló gondolkodás fejlesztése, a környezettudatos gondolkodás kialakítása. Egyéni és csoportos projektfeladatokban önálló alkotások létrehozása, a kreativitás fejlesztése, az alkotás öröme és szabadsága. A szakmai és szabadidős programokban közösségépítés, egymásra figyelés erősítése.
Agy-tréning tábor (nyitott) A tábor tréning formájában és játékos foglalkozások keretében valósul meg, melyeket sportlehetőségekkel és interaktív szabadidős programokkal egészítünk ki. A programok tervezése során nagy hangsúlyt fektettünk a közösségépítésre, a kommunikáció-fejlesztésre, valamint a test és a szellem „edzésére” egyaránt. Ezek a kompetenciák hozzájárulnak a tehetséges gyerekek érvényesüléséhez, tehetségük magasabb szintű megéléséhez.
Kreatív természet megismerés tábor Tapasztalati megismerés (megfigyelés, tapasztalatrögzítés, mérés, kísérlet) terepen: a Balaton partján, a nádasban, a sekély vízben, a Balaton menti erdőfoltban, a Balaton környékén található természetvédelmi területeken, a Balaton menti települések épített környezetében. Társadalmi tevékenység drámafoglalkozásokkal (minta szerepek a Balaton fiktív ökológiai problémáinak megoldáskereséséhez: természettudós, természetvédő, művész, vállalkozó, technokrata, polgármester, balatoni polgár, újságíró szerepben).Információgyűjtés információs központokban (természetvédelmi területen; kutatóházban; tanösvényen, könyvtárban; kiállításon).